Viimsi Vabaõhumuuseum


Viimsi Vabaõhumuuseum

Konkurss

2021


Lähteidee uue muuseumihoone loomisel hõlmab laiemat kui vaid hoonet. See käsitleb antud territooriumi kui potentsiaalset kogukonnakeskust ning disaini kui raamistikku,

mis toetab muuseumikogemust.

Olemasolev keskkond, mis jääb väljapoole muuseumi territooriumi, on hetkel selge struktuurita. Uue muuseumihoone vorm artikuleerib välja territooriumi osad. Kinnistu idaosasse tekib eraldi hooneesine ala/turuplats, mis on kogukonna kasutuses ning vabalt ligipääsetav. Hoonest lääne poole Kingu talu poolne muuseumihoov, mis toimib

ekspositsiooniala osana ning lõunasse moodustub hoone tiibade vahele vaiksem ja varjulisem metsane õpihoov.

Antud territooriumi kõige tugevam arhitektuurne element on traditsiooniline rehielamu. Uue

muuseumihoone arhitektuur ei püüa interpreteerida ajaloolisi elemente. Samuti ei ürita ta ka vastanduda ning välja pakkuda uut kaasaegset vormikeelt, et mitte domineerida väärika ja

tagasihoidliku rehielamu üle. Uue hoone arhitektuurseks lähtekohaks on maja kui maastik. Põnt, mõhn, põlmas, mis asub kingul, kasvab sellest välja ning sellesse tagasi. Hoone

sarnaneb oma morfoloogialt maakeldrile, mis sarnaselt muuseumi teenindushoonele kaob maastikku.




Loe järgmiseks:

Lähte ühisgümnaasium